Logopediste Chloë Vande Velde
Chloë Vande Velde behaalde haar diploma logopedische wetenschappen aan de UGent in 2023. Na haar stage bij VOXX Brugge (gespecialiseerd in stemstoornissen en oromyofunctionele stoornissen) heeft ze haar passie ontdekt voor het onderzoeken en behandelen van personen met een foutief ademhalingspatroon, afwijkende mondgewoonten en stikstoornissen (in vakjargon OMFT).
Bijna 90% van de bevolking vertoont afwijkend mondgedrag. Dit kan zich uiten in mondademen, foutieve zuig- en bijtgewoonten, afwijkende articulatie, afwijkend slikken en kauwen, … Wanneer men één of meerdere van deze elementen toepast, kan dit rechtstreeks invloed hebben op de stand van de tanden. Chloë behandeld zowel volwassenen als kinderen. Bij volwassenen draait de therapie minder op de correcte groei van het gebit, maar eerder om relaps/terugval te voorkomen. Bij kinderen gaan we eerder preventief te werk.
Nauwe samenwerking met tandartsen, orthodontisten en NKO-artsen is en grootte meerwaarde die wij in het Medisch Centrum aanbieden.
Daarnaast is Chloë erg gedreven en houdt ze ervan zich steeds bij te scholen.
Snurkproblematiek
Ook kunt u bij Chloë terecht voor snurkproblematiek, OSAS (obstructief slaapapneu):
Snurken en slaapapneu zijn slaapstoornissen die het gevolg zijn van een vernauwing van de luchtweg.
Bij snurken treedt er een vernauwing op in de luchtweg. Doordat de lucht door de vernauwing wordt geperst, veroorzaakt dit een turbulentie van de luchtstroom, die het verhemelte en de wanden van de keel aan het trillen brengt. Deze vibraties produceren een geluid dat wij associëren met snurken. Snurken is de lichtste vorm van deze vernauwing en kan overgaan tot een apneu (= ademstilstand). Bij obstructieve slaapapneu is er een ademstilstand tijdens de slaap. Dit is het gevolg van een obstructie in de luchtweg.
Er zijn een aantal factoren waardoor de keel tijdens de slaap sneller dicht valt en de luchtweg (grotendeels) is afgesloten. Een veelvoorkomende oorzaak is mondademing tijdens de slaap, hierbij beweegt de onderkaak naar beneden en achter, waardoor de tong de luchtweg blokkeert. In samenwerking met een NKO-arts worden de oorzaken geëvalueerd en een behandeladvies voorgesteld. Met logopedie wordt mondademen afgeleerd en een correcte neusademhaling aangeleerd. Daarnaast worden de aangezichtsspieren (vb: tongspieren) versterkt. Eveneens worden er adviezen omtrent slaaphygiëne gegeven.
Heb ik slaapapneu?
De meest voorkomende symptomen van slaapapneu zijn:
- Luid snurken
- Ademstilstand tijdens de nacht (luidop naar lucht snakken)
- Hoofdpijn in de ochtend
- Keelpijn of droge mond na het wakker worden
- Vermoeidheid, moeite met onthouden en concentreren
LOGOPEDIE
MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE